Ελαιόλαδο και μέλι: Kαινοτόμα εργαλεία για την ανάδειξη της αυθεντικότητας ελληνικών προϊόντων

quaauthentic_grinfoday_prolepsis_news
Πρόσκληση στην Ημερίδα Ενημέρωσης του ερευνητικού προγράμματος QuaAuthentic_GR: «Ποιότητα και Αυθεντικότητα Ελληνικού Ελαιόλαδου και Μελιού»
30 Ιουνίου 2021
prolepsis_photoDT3
Ζήτημα μείζονος σημασίας η γνησιότητα του ελληνικού ελαιόλαδου και μελιού
16 Ιουλίου 2021
quaauthentic_grinfoday_prolepsis_news

-Ημερίδα Ενημέρωσης «Ποιότητα και Αυθεντικότητα Ελληνικού Ελαιόλαδου και Μελιού» για το ερευνητικό πρόγραμμα QuaAuthentic_GR που διοργανώνει το Ινστιτούτο Prolepsis.

Ο προσδιορισμός της γνησιότητας και της αυθεντικότητας του ελληνικού ελαιόλαδου και του μελιού, καθώς και η ευαισθητοποίηση επαγγελματία και καταναλωτή αποτελούν τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν στην Ημερίδα Ενημέρωσης του ερευνητικού προγράμματος QuaAuthentic_GR που διοργανώνει διαδικτυακά το Ινστιτούτο Prolepsis, την Τετάρτη 7 Ιουλίου 10.00 – 13.00.

Το ελαιόλαδο και το μέλι αποτελούν προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία τόσο για την υγεία μας όσο και για την οικονομία της χώρας. Παράλληλα, βρίσκονται μεταξύ των προϊόντων που νοθεύονται πιο συχνά, στη διεθνή και στην ελληνική αγορά. Σε επίσημη έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ελαιόλαδο κατατάχθηκε 1ο στη σειρά τροφίμων που είναι πιο ευάλωτα σε νοθεία και το μέλι 6ο. Η πρόσβαση των καταναλωτών σε αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα, αποτελεί νομοθετικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, τη στιγμή που το ενδιαφέρον για τη διατροφή και θέματα που αφορούν στην ποιότητα και τη θρεπτική αξία ολοένα και αυξάνεται.

Συγχρόνως, ο έλεγχος και η ανάδειξη της ποιότητας και της γνησιότητας των τροφίμων συνιστά αναγκαία συνθήκη για τη στήριξη των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων, ιδιαίτερα στη σημερινή παγκόσμια αγορά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό ελαιόλαδου στον κόσμο, με την Ελλάδα να κατέχει εξέχουσα θέση. Επίσης, η χώρα μας βρίσκεται σταθερά στις επτά πρώτες θέσεις παραγωγής μελιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεπώς, η επιστημονική κοινότητα, οι κρατικοί φορείς, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εφοδιαστική αλυσίδα επιζητούν την πιστοποίηση όχι μόνο της ασφάλειάς τους για την ανθρώπινη υγεία, αλλά και της αυθεντικότητάς τους.

Το καινοτόμο πρόγραμμα QuaAuthentic_GR σε μία προσπάθεια να στηρίξει τον καταναλωτή και τον παραγωγό, αναπτύσσει εργαλεία για τον προσδιορισμό της γνησιότητας διαφόρων ποικιλιών ελαιόλαδου και μελιού που παράγονται στη χώρα μας, καθώς και εκπαιδευτικό υλικό με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με θέματα ποιότητας και γνησιότητας αυτών των προϊόντων.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, θα παρουσιαστούν τα εργαστηριακά αποτελέσματα του προγράμματος QuaAuthentic_GR από κλασσικές αλλά και σύγχρονες αναλυτικές μεθόδους σε δείγματα ελαιόλαδου και μελιού και θα συζητηθούν σύγχρονα εργαλεία για τον προσδιορισμό της γνησιότητάς τους. Επίσης, θα παρουσιαστούν οι Οδηγοί του προγράμματος για καταναλωτές και παραγωγούς. Ειδικοί από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον αγροδιατροφικό τομέα και τον χώρο των τροφίμων θα τοποθετηθούν πάνω στις προκλήσεις που συνεπάγεται η ανάγκη πιστοποίησης και διάθεσης γνήσιων προϊόντων στην αγορά.

Στην έναρξη της διαδικτυακής Ημερίδας θα απευθύνουν Χαιρετισμό ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αθανάσιος Κυριαζής και ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπυρίδων Κίντζιος.

Ειδικότερα, την κ. Αθηνά Λινού MD, MPH, PhD, FACE, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Πρόεδρο Ινστιτούτου Prolepsis, θα πλαισιώσουν επαγγελματίες επιστήμονες του χώρου, όπως η κ. Ματίνα Κούβαρη MSc, PhD, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ινστιτούτου Prolepsis, Υπεύθυνη Διαχείρισης Έργου, η κ. Αθανασία Αλεξανδροπούλου, Γεωπόνος-Τεχνολόγος Τροφίμων ΓΠΑ, Αναλύτρια χημικού εργαστηρίου ΕΡΓΑΝΑΛ, η κ. Παναγιώτα-Κυριακή Ρεβέλου PhD, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Μαρίνος Ξαγοράρης PhDc, Υποψήφιος Διδάκτορας, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Γεώργιος Οικονόμου, Γενικός Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ – Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιόλαδου.

Θα ακολουθήσει Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Αυθεντικότητα Ελληνικού Ελαιόλαδου και Μελιού: Αναλυτικές Μέθοδοι και Περιορισμοί, Σύγχρονες Πρακτικές & Νομοθεσία», στο οποίο οι συμμετέχοντες κ.κ Πέτρος Α. Ταραντίλης, Καθηγητής Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης Φυσικών Προϊόντων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου, Σέρκο Α. Χαρουτουνιάν, Πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), Μανώλης Γιαννούλης, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Γιώργος Πίττας, Αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης και Χαρίλαος Τσιτούρης, Χημικός, Διαχειριστής των εργαστηρίων ΕΡΓΑΝΑΛ, θα αναλύσουν σε βάθος τα δεδομένα γύρω από την Αυθεντικότητα του Ελαιόλαδου και του Μελιού, καθώς και την ισχύουσα νομοθεσία γύρω από αυτή.

Την ημερίδα ενημέρωσης για το ερευνητικό πρόγραμμα QuaAuthentic_GR που, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά (μέσω της πλατφόρμας Zoom) θα συντονίσει η δημοσιογράφος Άννα Στεργίου. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν και θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους το επιθυμούν. Το αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας μπορείτε να το δείτε εδώ.

Tο QuaAuthentic_GR είναι τριετές ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο 2021. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ1ΕΔΚ-05678). Το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετέχει ως Συντονιστής του έργου. Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου είναι το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης, στη σύμπραξη μετέχουν το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου ΕΡΓΑΝΑΛ και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιόλαδου ΣΕΒΙΤΕΛ.