Το μέλι

Το μέλι

Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας. Αποτελεί πηγή φυσικών σακχάρων και περιέχει περισσότερες από 300 διαφορετικές ουσίες, όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και συστατικά με αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Οι διαφορετικές ποικιλίες μελιού, όπως θυμαρίσιο, ελάτης, πεύκου κ.ά. διακρίνονται για τις διαφορές που έχουν στο χρώμα, στο άρωμα, στη γεύση και στη γενικότερη σύστασή τους σε θρεπτικά και άλλα συστατικά. Τα χαρακτηριστικά αυτά μάλιστα επηρεάζονται ακόμη και από την περιοχή στην οποία βρίσκονται τα μελίσσια από όπου και συλλέγεται το μέλι.

Η παραγωγή μελιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζεται κατά πολύ από τις κλιματολογικές συνθήκες. Για τον λόγο αυτό και αυξάνεται με αργούς ρυθμούς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχει τη 2η θέση παραγωγής μελιού σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά την Κίνα, προσεγγίζοντας τους ≈105.532 τόνους το χρόνο. Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στις επτά πρώτες θέσεις παραγωγής μελιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βάσει πρόσφατων στοιχείων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η ελληνική παραγωγή μελιού το 2016 προσέγγισε τους 20.862 τόνους. Επίσης, η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1,7kg.

Το μέλι θεωρείτε ευεργετικό για την υγεία μας και η παραγωγή του επιδρά σημαντικά στην οικονομία της χώρας μας. Κατατάσσεται επομένως μεταξύ των τροφίμων που είναι εξαιρετικά σημαντικό ο καταναλωτής να είναι σίγουρος για την ποιότητα και τη γνησιότητά του.