Το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο αποτελεί το κύριο προστιθέμενο έλαιο που καταναλώνεται στο πλαίσιο της Μεσογειακής διατροφής και της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής. Αποτελεί πηγή καλών για την υγεία λιπαρών, λιποδιαλυτών βιταμινών και ουσιών με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Η ευεργετική δράση του ελαιόλαδου και κυρίως του εξαιρετικού παρθένου και του παρθένου ελαιόλαδου, για την ανθρώπινη υγεία έχει αναδειχθεί από πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών.

Η γεύση, το χρώμα, το άρωμα του ελαιόλαδου ή ακόμη και η θρεπτική του αξία επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες. Τον τρόπο και την εποχή συλλογής του, την ποικιλία της ελιάς από την οποία συλλέγεται, όπως κορωνέικη, μεγαρείτικη, αδραμυτιανή κ.ά. αλλά και από τον τόπο προέλευσής του.

Τα παραπάνω οφέλη και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθιστούν το ελαιόλαδο «περιζήτητο». Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό ελαιόλαδου στον κόσμο (≥70% παγκοσμίως), με την Ελλάδα να κατέχει εξέχουσα θέση. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Ελαιόλαδου, η παραγωγή ελαιόλαδου για το έτος 2017-18 προσέγγισε περίπου τους 340,000 τόνους, ενώ η αντίστοιχη κατανάλωση ανήλθε περίπου σε 130,000 τόνους.

Το ελαιόλαδο ελληνικής προέλευσης, αποτελεί κύριο εξαγώγιμο αγαθό. Το τρόφιμο αυτό καθίσταται έτσι ως μείζονος σημασίας για την εθνική οικονομία και το διεθνές εμπόριο.